8 tips til at forlænge dit tøjs levetid

Bettina Aagaard Jensen

Udgivet den juni 15 2018

Tænker du nogensinde over, at du rent faktisk kan forlænge levetiden på din yndlingstrøje blot ved at vaske den ordentligt? Oven i hatten er du med til at skåne miljøet og undgå tøjspild. Vi giver dig her 8 råd til en mere bæredygtig – og langvarig garderobe.

 

I Danmark er der hvert år cirka 24.000 ton tøj som ender i forbrændingen. Det tal kan nemt formindskes, hvis vi dropper ”Køb og smid væk” kulturen, og i stedet sørger for at investere i gode klassikere til garderoben, som bliver behandlet ordentligt og dermed får en længere levetid.

 

Her får du 8 tips til hvordan du forlænger levetiden på dit tøj:

 

1. Invester i kvalitet

Først og fremmest handler det om at investere i gode basisvarer, som er lavet i gode kvaliteter. Hvis man bruger lidt ekstra på god kvalitet, holder tøjet sig ofte pænere i længere tid. Du kan se vores udvalg af garderobens klassiske items lige her.

 

2. Vask ved lavere temperatur

Skru ned for varmen, når du vasker dit tøj. Når du sparer på energien, skåner du miljøet. Og ikke nok med det, så skåner du dit tøj for slid, hvis du blot vasker dit tøj på de rigtige grader. Det anbefales at man vasker sit tøj på 30 grader, bortset fra sportstøj, sengetøj og håndklæder. Hvis muligt, så undgå at smide dit tøj i tørretumbleren – det er både hårdt for miljøet og dit tøj.

 

3. Sorter efter farve

Når du skal vaske dit tøj, så del det op i farver. På den måde bliver farven ikke smittet af og vil dermed holde i længere tid. Husk at bruge det rigtige vaskemiddel; et til mørkt tøj, et til lyst tøj og et til uld og silke. Et godt tip er at vaske dit nye tøj med noget ældre i samme nuance, som har mistet farven, så farven fra den nye smitter af. På den måde får dit gamle tøj liv og glade dage igen.

 

4. Vend tøjet på vrangen

Et godt og klassisk vaskeråd: vend altid dit tøj på vrangen, så holder farven længere, og du skåner eventuelle prints mm.

 

5. Drop skyllemidlet

Skyllemiddel er efterhånden blevet et no-go og med god grund - det indeholder en masse miljøskadelige kemikalier og gør ikke noget godt for farverne på dit tøj. Et godt tip er at erstatte det med eddike, det blødgører nemlig tøjet.

 

6. Vask mindre

Undgå at bruge din vaskemaskine, hvis dit tøj ikke er beskidt, men blot har fået lidt lugt. Et tip hertil er at hænge tøjet på en bøjle ud på badeværelset, efter du har taget et bad. Dampen fra badeværelset trænger her igennem tøjet og fjerner lugten. Bonus info: dampen udglatter også dit tøj, så du slipper for at finde strygejernet frem.

 

7. Brug vaskepose

Din vaskepose behøves nødvendigvis ikke kun at bruges til undertøj, men brug den også til tøj i mere sarte materialer som silke, uld og Tencel.

 

8. Genbrug tøjet

Hvis du ikke længere føler for at bruge de gamle grønne jeans som ligger bagerst i skabet, så overvej om du eventuelt skal farve dem i en anden farve eller klippe dem til shorts. Hvis du ikke lige føler for det, så aflever dem i en genbrugsforretning eller i en af de efterhånden mange indsamlingsmuligheder i forskellige butikker.

 

 

God vaskelyst!  

Flere posts