ANJA LOVÈN

Denne måneds magazine handler om Anja Lovén. Anja er grundlægger af den danske nødhjælpsorganisation, Land of Hope. Anja og Land of Hope kæmper for at redde børn i Nigeria, som hvert år bliver beskyldt for at være hekse. 

I 2008 så Anja et dokumentarprogram, som handlede om de såkaldte heksebørn i Nigeria. Børnene bliver tortureret og slået ihjel på grund af anklager og overtro om hekseri. Dokumentaren gjorde et så stort indtryk på Anja, at hun besluttede sig for at udleve sin drøm om at rejse til Afrika og blive nødhjælpsarbejder, først i Malawi og senere Tanzania.

Da Anja atter kom tilbage til Danmark, kunne hun ikke slippe sine oplevelser fra nødhjælps arbejdet i Afrika. 

Derfor forlader Anja i 2012 sit job i Aarhus, sælger alt, hvad hun ejer og stifter Land of Hope i et ønske om at redde heksebørn i Nigeria. 

HOPE

Anja bliver verdenskendt i 2016, da billedet af hende og en lille, udmagret dreng går viralt. På billedet sidder Anja på hug og giver den lille dreng vand og kiks. Anja tog drengen med på hospitalet, men hun troede ikke, han ville overleve. På vej til hospitalet sagde Anja til sin mand David: 

”Da vi fik ham ind i bilen, kiggede jeg på min mand David og sagde til ham, at vi skulle navngive ham Hope. Jeg ville ikke have, at han skulle dø uden et navn. Han skulle dø med værdighed. Hope står for Help OnePerson Every-day”. 

Den lille dreng Hope overlevede, og han bor i dag på børnecenteret. 

LAND OF HOPE I DAG

I dag driver Anja og David børnecenteret, som også hedder Land of Hope i Akwa Ibom i Nigeria.  Anja rejser frem og tilbage mellem Danmark og Land of Hope-centeret.

 Heksebørnene gennemgår en stor udvikling på børnecenteret: 

 “Vores børn går igennem de mest fantastiske forvandlinger”, fortæller hun. ”De går fra at være tortureret, forladt og alene til at være sunde, stærke og de dygtigste elever i skolen. Det er som at være vidne til et mirakel.”

Centeret er de såkaldte heksebørns hjem. Børnecenteret strækker sig på 3 hektar land og er dermed Vestafrikas største, private børnecenter, og centeret udgør børnenes hjem, skole og hospital. Børnene får masser af kærlighed, omsorg, mad og undervisning, som gør at de føler sig hjemme og trygge. Der bor i dag mere end 92 børn, som anser Anja og David som deres forældre.

ET ØNSKE OM AT FOREBYGGE OVERTRO

Udover at drive børnecenteret, arbejder Anja med formidling og oplysning til lokalbefolkningen. Hun håber, at uddannelse og oplysning af befolkningen kan sætte en stopper for overtroen: 

”Vi er nødt til at hjælpe de overtroiske landsbybeboere med at ændre deres tankegang og oplyse dem om overtro og vigtigheden af uddannelse via oplysningskampagner”. Det er dyrt at betale for børnenes skole, mad, medicin osv. Lige nu har jeg 92 børn på mit børnehjem. De går alle sammen i skole. For at bekæmpe overtro er det vigtigt at promovere uddannelse. Uddannelse skaber udvikling.  

Anja håber, at uddannelse vil befri det sydøstlige Nigeria for den overtro, som er skyld i, at forældrene udstøder deres egne børn. Tusindvis af børn bor på gaden i Nigeria, fordi de er blevet beskyldt for at være hekse af deres familier, præster, heksedoktorer eller andre i lokalsamfundet. 

Manglen på uddannelse og den ekstreme fattigdom skaber udbredt kulturtro på, at børnene er hekse og kan kaste forbandelser over deres familier og lokalsamfundet. 

Anja og David har opbygget netværk i de overtroiske områder, som hjælper med at finde heksebørnene og bringe dem i sikkerhed på Land of Hope. Det tætte samarbejde med landsbyer og familier skaber grundlaget for oplysningskampagner og besøg. 

Anja og hendes arbejde har givet stor anerkendelse, nationalt og internationalt. Anja har medvirket i flere dokumentarfilm – og programmer om sit arbejde med Land of Hope og vundet flere priser samt modtaget legater, heriblandt Røde Kors Menneskerettighedsprisen og ALF-legatet fra HM Kong Frederik d. 10..  

GAI+LISVA & LAND OF HOPE

Anja arbejder hårdt hver dag på at søge midler til at drive Land of Hope. Dette gør hun blandt andet gennem foredrag, private donationer med mere. 

Land of Hope har store udgifter hver måned, især på grund af den stigende inflation. Det er dyrt at drive børnecenteret, hvor skole, mad, medicin samt den generelle drift af Land of Hope udgør store udgifter hver måned. 

 Lige nu, er der 20 børn, som går på universitetet og flere børn forventes at skulle på universitetet, når de har afsluttet folkeskolen. Det er en stor bekymring for Anja, om der er midler nok til rådighed, som kan betale for børnenes uddannelse.

Vi beundrer Anja og hendes store arbejde for at redde børn, som er ofre for overtro, og vi vil meget gerne hjælpe, hvor vi kan. Derfor har vi valgt, at støtte Land of Hope. Du har mulighed for at lade os donere 1% af dit køb til Land of Hope, når du handler på vores webshop. I perioden fra d. 28. marts til og med d. 4. april 2024 kan du ekstraordinært donere 10% af dit køb til Land of Hope.

Du kan læse mere om Anja og Land of Hope her.  

Alle billeder vises med tilladelse fra: Anja Lovén & Land of Hope.