"Jeg håber, at vi alle sammen tager ansvar, for hvis vi gør det, sker der noget"

HELENA LINDBJERG

HELENA LINDBJERG

Helena Lindbjerg har altid været draget af naturen. Helena nyder naturen og udnytter de muligheder naturen giver. Helena står både på langrend ski, snowboard, SUP, kitesurfboard, snowkite og longboard. Kærligheden til brætsport startede da Helena som 22-årig lærte at stå på snowboard i Norge, og hun blev hurtigt opslugt af sporten og senere hen også af mange andre brætsport.

Danske Helena har altid haft en stærk tilknytning til Norge og er nu bosat der sammen med sin mand. Hendes første oplevelse med den norske puddersne, gjorde et indtryk på hende.

"Den første gang jeg står i puddersne, sætter jeg mit aftryk i noget uberørt. At være udenfor og bruge naturens elementer til at lege i, giver mig en glæde som sidder i kroppen lang tid efter."

"Det er dét naturen kan. Naturen får dig til at føle dig som en del af den."

TAVAHA - TAG VARE PÅ HAVET

Helena har sammen med sin mand brugt hele sommeren på deres båd, Tavaha.

Natur- og miljøbeskyttelse ligger Helenas hjerte meget nært. Hun er særligt inspireret af et miljøkollektiv, hvor ordet ”Tavaha” er blevet opfundet. Tavaha er en sammensætning af ordene ”tag vare på havet”, og ordet har så stor
betydning for Helena og hendes mand, at de har døbt deres båd Tavaha. Udover at navnet er smukt, er det også en opfordring og påmindelse om at passe på havet.

Helena har som medarrangør af en filmfestival og redaktør på et surf magasin gjort en dyd ud af at sprede budskabet.

For Helena er bevidstgørelsen trådt meget frem, da hun opholder sig meget ved havet og i naturen. Helena ser ekstremt meget plastik og mikroplastik i havet og glæder sig over, at flere og flere er aktive inden for natur- og miljøbeskyttelse.

”Jeg er klar over, at jeg som enkeltperson kan tage ansvar for alt det, jeg gør. Jeg håber, at vi alle sammen tager ansvar, for hvis vi gør det, så sker der noget. Jeg tror det er vigtigt, at vi inspirerer hinanden og ikke peger fingre ad hinanden.”

BØLGERNE

Helena er specielt draget af havet.

På en ferie i Frankrig, blev Helena foreslået at prøve kitesurfing. Her oplevede hun også den overvældende følelse som dengang i Norge, og det efterlod et stort aftryk.

"Det er noget af det naturen kan. Den har sådan en helt særlig plads, hvor den får dig til at føle som en del af den og meget tilknyttet til den på en måde.”

”Der er noget ganske særligt ved at surfe på en bølge, om det er med kite, sup eller longboard. Bølgen kommer aldrig igen, den er uberørt som med puddersneen. Jeg skal tilpasse mig bølgens flow som den udfolder sig, og når jeg fanger det flow, opstår magien. Og det er et magisk sted at være. Det er det jeg samler på i mit liv, de øjeblikke hvor jeg er fuldkommen til stede.”

NATURENS PRÆMISSER

Det, der fascinerer Helena ved naturen, er at det er på naturens præmisser, at hun kan dyrke sin sport. Det tilfører en unik og legende tilknytning til naturen. ”Jeg kan ikke selv bestemme. I dag har jeg lyst til at kitesurfe, men er der vind og bølger til det?”

Nogle gange tillader naturen kun en halv times kitesurfing, selvom man har lyst til to timer. ”Der er noget smukt ved, at man ikke kan styre naturen, man må tilpasse sig, og det er sundt.”

”Naturen er en inspiration i sig selv. Og havet har noget vildt i sig, en livskraft og en livsenergi, og så synes jeg det også symboliserer livet med bølgerne. Det går op og ned. Og så handler det om hvor umage man gør sig, mens man er her.”

GRIBE MULIGHEDERNE

”I bund og grund så tror jeg min drøm er, at jeg kan se det der er lige foran mig, og være til stede i det. Og så have en tillid til at det der ligger lige foran os, det er der vi lever, og det er der, vi vokser.”

Helena fortæller, at hun har grebet de muligheder, der er opstået. Hun drømmer om at blive en dygtig sejler og få et større kendskab til at leve af naturen og havet.

Og selvfølgelig: at efterlade så små aftryk som muligt.

TAVAHA på havet, naturen og hinanden

@helena_nemo