Denne måneds magazine handler om Paola Caille Caille, som er én af de kvinder i Bolivia, som vi samarbejder med. De bolivianske kvinder håndstrikker smukke produkter for os, og netop dette håndarbejde gør det muligt for dem, at forsørge dem selv og deres familie. 

"Det er min drøm, at vi kan ansætte flere kvinder og forhøje deres levestandard og liv.”

Om paola

Paola Caille Caille er bosat i La Paz i Bolivia sammen med sin datter og barnebarn. Paola er ”selvstændig” og har sit eget lille ”firma”, hvor hun leder en stor strikkegruppe bestående af familiemedlemmer, naboer og venner. Gruppen består af 20 kvinder, som hun underviser, ligeledes koordinerer og uddeler strikkeopgaverne til kvinderne. Kvinderne bliver betalt per del, som de strikker. Deres løn er derfor variabel og afhængig af ordrer. 

Der er flere forskellige strikkegrupper, som alle har forskellige kompetencer. Det kan for eksempel være babytøj, sweatre og hæklet tøj. Alle skal kunne producere lidt af det hele, og undervisning i håndarbejde er vigtigt. Paola underviser desuden de kvindelige overhoveder fra de øvrige grupper, så kvinderne kan undervise og formidle det videre til deres egne strikkegrupper. 

Proces

Vores produkter er lavet af 100% alpakauld fra Bolivia. Bolivias ”dna” og årelange indtægtskilde er alpakauld, som anses som værende en forpligtelse at arbejde med og sende ud i verden. 

Udvælgelsen af alpakauld og farver er af skiftende karakter. Vores produkttyper er derfor afhængige af, hvad der allerede er på lager. Ulden bliver behandlet, tørret og spundet til garner på spinderier. Garnerne leveres herefter til kontoret i La Paz. Kontoret ledes af Alpaca Export, som er GAI+LISVAs samarbejdspartner. Kvinderne besøger kontoret én gang om ugen og ser, hvilke ordrer, som skal laves. Kvinderne får garnerne med tilbage til deres strikkegruppe samt deadline for, hvornår produkterne skal være færdige. Når kvinderne har lavet produkterne færdigt, afleverer de deres arbejde til kvalitetskontrol.  Kvalitetskontrollen sørger for at tjekke hvert enkelt produkt igennem for eventuelle fejl og laver desuden de afsluttende detaljer som at vaske, stryge og sætte vaskeanvisning mm i tøjet. Kvinderne skriver deres navn på hang tags, så det er muligt at se hvem der har strikket hvert enkelt produkt. Vi har netop støttet de bolivianske kvinder med midler til et nyt strikkekursus, så de kan udvikle deres kompetencer. Dette glæder vi os til at fortælle jer mere om. 

GAI+LISVAs samarbejde med Bolivia

Kontoret i La Paz ledes af Alpaca Export, som arbejder med eksport af kunsthåndværk fra Bolivia. Alpaca Export sørger for, at kunsthåndværkerne får mulighed for at eksportere deres håndværk til udenlandske markeder. GAI+LISVAs samarbejdspartner i Danmark er Chola, som holder til i Ry. Mia, som ejer Chola er også medstifter af Alpaca Export og har tidligere været bosat i Bolivia. Chola importerer i dag kunsthåndværk til Europa fra blandt andet Bolivia, og dermed sørger hun for distribution af produkterne. Mia har et årelangt og personligt forhold til mange af kvinderne, og hun tager årligt til Bolivia for at besøge dem. Det er igennem Chola at GAI+LISVA importerer håndstrik fra Bolivia. 

Afslutningsvis siger Paola: ”Kære GAI+LISVA, vi vil blive så glade for flere ordrer fra jer, så flere kvinder kan komme i arbejde. Det er min drøm, at vi kan ansætte flere kvinder og forhøje deres levestandard og liv.”

Se GAI+LISVAs kollektion af håndstrikkede produkter fra Bolivia her.